Alexander Jazykov: Ako na dlani

[photopress:dialka.jpg,thumb,alignleft]Smútok sklamanie i samota, no hlavne nádej a spoznávanie niečoho nového. To sú dojmy, ktoré si odnesie návštevník výstavy „Ako na dlani“ akademického maliara Alexandra Jazykova.

Umelec pochádzajúci z Ruska sa rozhodol prezentovať svoju tvorbu v galérii „Per Spectrum“ na Jarkovej ulici v Prešove. V tomto meste maliar žije a tvorí už niekoľko rokov. Aj mnohé jeho diela sú späté s Prešovom.

Celé výstava je ladená v autorových tradičných farbách. V čiernej a žltej. Čiernu pritom nepovažuje len za farbu smútku, ale aj za isté vyjadrenie tajomnosti. To ja tiež badať na prácach, kde autor čiernu použil ako podklad.

Istú expresionistickosť umelec používa na veľkorozmerných plátnach, kde je ústredný motív oproti okolitej scenérii takmer zanedbateľný. Avšak napriek tomu sú tieto práce ľahko pochopiteľné. Oko návštevníka výstavy totiž autor vždy zvedie tým správnym smerom.

[photopress:neznama.jpg,full,alignright]“Nezdá sa mi zvláštne, keď maľovanie obrazu trvá aj desať rokov,“ kometuje Saša Jazykov slová výtvarníčky Evy Tkačikovej. Tá prispela pár slovami do sprievodnej publikácie výstavy. Maliarove diela sú naozaj dotiahnuté do najmenších detailov. Vzbudzujú dojem, akoby každý jeden milimeter plátna bol dokonale využitý na vyjadrenie autorovych pocitov. „Dielo dokončím vždy až keď je na to správny čas,“ dodáva umelec.

Výstava bola otvorená v nedeľu prvého októbra slávnostnou vernisážou s prítomnosťou autora. Ten lámanou slovenčinou povedal pár nepripravených slov o svojom vzťahu k maľovaniu. Niečo viac návštevníkom prezradila výtvarníčka Mgr. Art. Eva Tkačiková. Trochu rušivým momentom bolo, že svoj príhovor čítala. To však kráse a výpovedi Jazykovovych obrazov nič neubralo.

Celá akcia potrvá až do konca októbra. Do galérie na Jarkovej ulici môžete prísť v pondelok, stredu, piatok alebo sobotu v čase od 12:00 do 18:00. Vstupné je symbolické.

FOTO: Alexander Jazykov

Pridané dňa od Matej Moško
Tento obsah bol zaradený v Akcie. Zálohujte si trvalý odkaz.

O Gnaag

Nepoužívajte bodkočiarky. Nemajú žiadnu významovú hodnotu a jediné, čo nimi dokazujete je to, že ste chodili na gymnázium. @KurtVonnegut

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *