Čas ísť

Vystúpil z lode. Okolo neho sa tlačilo množstvo iných ľudí. Chodili z miesta na miesto so svojimi obrovskými kuframi a vrážali do ľudí, no on stál. Nevadilo mu, že zavadzal všetkým dookola. Chcel si vychutnať túto chvíľu najviac ako sa dalo.

Prešiel už takmer týždeň, čo pricestoval. Deň čo deň sa prechádzal po uličkách, hádal sa s dobrosrdečnými predavačmi zmrzliny a usmieval sa na šťastné opálené bucľaté detičky. Začudované pohľady obyvateľov mestečka si nevšímal. Vonku bolo neskutočne horúco, ale on stále chodil vo svojom hnedom obleku. Kúpili mu ho dcéry kedysi dávno k narodeninám. Čierny nechcel. Čierna bola príliš smutná farba pre taký krásny deň. Pod sakom mal bielu košeľu, ktorá ostro kontrastovala s jeho opálenou tvárou. Celkom sa zmenil. Nechal si narásť fúziky a jemnú briadku. Biely páper mu veľmi svedčal.

Julia mu to doma nechcela dovoliť. Vraj zo seba nemá robiť starého blázna. Vedel, že je trošku staromódna, no napriek tomu ju bude milovať do konca života. Kým nás smrť nerozdelí. Veľa času nezostávalo. keď jej povedal, že chce odísť, chápala ho. Nič viac jej nemusel hovoriť. Nič jej nemusel vysvetľovať. Povedala: „choď“, a on šiel. Nepovedal jej: „Zbohom“, nelúčil sa predsa navždy. Raz sa TAM stretnú.

Cítil, že prišiel jeho čas. Keď sa obliekal do svojho obleku, ruky sa mu triasli vzrušením. Obul sa, učesal si svoje biele vlasy a šiel na pláž. Prišiel ten deň.
Srdce mu búšilo až kdesi v hlave, keď ho uvidel. Bolo nádherné. Prvý krát v živote uvidel more. Vo vlnách sa zrkadlilo slnko a hralo všetkými farbami. Lúče slnka sa k nemu naťahovali ako ruky a on sa za nimi rozbehol ako dieťa za rodičmi. Chcel, túžil po tom, aby ho objali tie hrejivé, aby ho vlny kolísali, kým nezaspí. „Toto musíš vidieť, Julia…“ Oči upieral k modrej oblohe. „Tam sa stretneme.“ Bol šťastný. Ľahol si na piesok a sníval svoj sen. Prišiel jeho čas odísť.

Pridané dňa od Alisael
Tento obsah bol zaradený v Príbehy. Zálohujte si trvalý odkaz.

3 Responses to Čas ísť

  1. ela povedal:

    pekné, trochu smutné, ale pekné….
    Len mi to asi budeš musiť trocha vysvetliť 🙂

  2. Alisael povedal:

    Ok, tak potom sa u mna prihlas.. rada vysvetlim.. ale skus si na to spravit nazor sama…:)

  3. Gnaag povedal:

    Ja som v tom skor videl šťastie a nádej. A myšlienka mi pripadala fakt dobrá. Prevedenie… bez chýb. Čo tu ešte robíš? Chcem zbierku!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *