Červená veľryba

Už druhý krát, čo som sa zobudil tak abnormálne skoro. Zobudil ma sen o veľrybe na pláži, ktorá sa nemohla dostať späť do mora. Stál som pri jej oku a hladkal som ju a bolo mi jej neuveriteľne ľúto. Zvieralo mi hrdlo od žiaľu a nevedel som jej nijako pomôcť. Bola celá červená a bola obrovitánska. Pobehoval som okolo nej ako splašený zajac. Tu tam som sa ju snažil odtisnúť späť do toho veľkého nedozerného oceánu, no leda tak som sa nohami zabáral do piesku. Jej obrovské oko na mňa pozeralo až priveĺmi múdro. Ale hlavne smutne. To oko odrazu vyronilo velikánsku slzu, ktorá na mňa spadla a premočila ma až do nitky. A to už bolo nad moje sily potláčať emócie. Kričal som a volal o pomoc, dohováral jej nech sa posnaží aj ona niečo urobiť preto. Rozplakal som sa aj ja.

Nato som sa prebudil. Oči som mal vlhké od toho posledného zážitku. Mačka na mne sedela a nechápavo ma sledovala. Keď zbadala že som ju zračil, podišla k môjmu ksichtu a začala sa túliť a obtierať sa o mňa tak, ako to len mačky vedia. Rozsvietil som mobil aby som pozrel koľko je hodín. „ 3:34?!!“- vykríkol som. „Kurva!“

Potom som sa dokázal ešte takú trištvrte hodinu prevaľovať v posteli ale 4:15 som to vzdal. Vzdal som to a vstal som. Celkom urazený na to, že už nemôžem zaspať. Porucha spánku- pomyslel som si. „To je určite porucha spánku“ zopakoval som to mačke nahlas. „Mňau“-odpovedala mi mačka. Začal som si robiť kávu keďže som už rezignoval ale v hlave som mal stále ten sen. Pre mňa dosť nezvyčajný, pretože ja mávam buď nesny alebo oničom sny. Kvárilo ma to a dokonca som mal tú veľrybu stále pred očami. Až ma to desilo, lebo som za tým začal niečo hladať. Niečo mystické alebo symbolické alebo symbolicko mystické. Niečo kyslé..dokonca som na sebe badal, že sa tvárim akoby som rozhryzol kyslú uhorku. Dumal som nad tým tak intenzívne, že som si pri prvom hlte z tej kávy spálil papuľu. Nato som neodmysliteľne zahrešil, samozrejme. Musím sa priznať, aj keď nerád, ale uchýlil som sa k myšlienke nájsť to v snári. Hľadal som, no márne. Nič podobné som tam nenašiel ani pod slovom veľryba a dokonca ani pod slovom oko.

Ale viem jedno. Nech je ten sen produkt akýchkoľvek myšlienok, nech sa zrodil z akéhokoľvek kontextu dní predošlích, v tom sne som sa cítil maximálne bezmocne. Bezradne a previnilo. V tom sne som to pocítil citlivejšie ako v bežnom živote. A to musím povedať, že už takých situácií bolo viac počas mojej existencie. Tá nemosť toho tvora možno. Nemosť a zároveň aj inteligencia toho živočícha, ktorému ale pre jeho veľkosť nebolo možné pomôcť. Nakoĺko som tam bol s tým prekrásnym (dokonca červeným) tvorom celkom sám. Veĺký problém s ktorým som si nevedel poradiť. Veľká veľryba.

Pridané dňa od ludvik
Tento obsah bol zaradený v Príbehy. Zálohujte si trvalý odkaz.

4 Responses to Červená veľryba

  1. Gnaag povedal:

    No, čo sa týka obsahu, nemám, čo vytknúť. Je to celkom príjemné.

    Ale k štylistike. Ber to odo mňa ako dobrú radu. Vyvaruj sa zámen. Ak je v každej vete minimálne jedno „to“ alebo aspoň „taký“, či „tamto“, nepôsobí to dobre. Text je potom skôr smiešny.

  2. ludvik povedal:

    daujem za radu. Podaval som to spontane
    Inak strasne vela prispevkov mi tu pripomina obycajne sentencie je to u vas o tomto?
    myslim vseobecne samozrejme
    Pardon ta otazka mala byt ohladom poezii. 🙂
    ale suhlasim s vami dik zatim

    — administrátor zlúčil tieto štyri komentáre do jedného

  3. Andrej povedal:

    Ludvik mne sa tvoj pribeh pacil, velryba a slza znamenaju, velryba – velka radost
    slza – uspech, financny zisk..

    ale moj nazor je , ze dolezite je ake pocity ma clovek sam po takomto zivom sne…

    jedno je iste je to o osobe ktorej sa to zosnivalo a najde na danu vec odpoved len on sam…
    drzim palce..;o)

  4. ludvik povedal:

    diky Andrej 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *