Len fikcia alebo „Nenápadne nápadní“

Ideme po našej známej chodbe. Snáď jediné miesto, o ktorom môžeme povedať, že ho naozaj poznáme. Taká krátka, jednoduchá chodbička, známe zákutie veľkého labyrintu.

Posledné dni tam trafiame po nitke vône, ktorá po nás zostáva. Zvonenie na každú prestávku je ako počuť hlas, po ktorom tak túžime a predsa nehovorí k nám. A zvonenie späť na hodinu znamená opäť sa náhliť po úzkych schodoch preč a túžobne očakávať koniec tých pre danú chvíľu tak nekonečných štyridsiatich piatich minút. Náhlime sa jeden za druhým
Vyhľadávame spoločnosť spoločnosti toho druhého, napäto očakávame ďalších desať minút slobody, desať minút, ktoré nás menia na špiónov.

Držíme spoločný krok, uši na stopkách, naše oči striehnu poza každý roh. Slepo závidíme spolusediacemu toho druhého, či len obyčajnému spolužiakovi, ktorý mal viac šťastia, keď nás od seba delili. Naše cesty sú také tesné, a predsa také vzdialené. Križujú sa ako dráhy stíhačiek na modrej oblohe leta, no tie stíhačky sa nikdy nezrazia. Obaja si prajeme, aby sa stíhačky našich tiel zrazili, no to sa asi nestane, ako sa človek nikdy nezrazí s vlastným tieňom.

Skríženie pohľadov trestáme prudkou otočkou hlavy o stoosemdesiat stupňov.
Sme tieňom toho druhého, tieňom ako keď slnko svieti spredu do očí. Skrývame sa pred sebou a obdivujeme vlažný druh chôdze, vzpriamené telo, školský vak, pramene dlhých, či kratučkých vlasov, všetko čo je viditeľné odzadu. Snažíme sa byť tak nenápadní, až je to celé nápadné….
Nedoprajeme si nič viac. Naším údelom je byť len tieňom. Kým sa niekto neodváži povedať prvé slovo.

Pridané dňa od zinfa
Tento obsah bol zaradený v Experimento. Zálohujte si trvalý odkaz.

O zinfa

Vanitas vanitatum et omnia vanitas :)

4 Responses to Len fikcia alebo „Nenápadne nápadní“

  1. Gnaag povedal:

    Zatiaľ tvoj najkrajší článok. Len tak ďalej, píšeš fakt pekne.

  2. zinfa povedal:

    Ďakujem, šéfe. Ozaj sa snažím. To vieš.. keď óda na niekoho, tak poriadna 🙂 škoda že to je len fikcia, totiž, byť úprimná, polopravda 🙂 btw, mas peknú webku

  3. Padrino povedal:

    Veľmi sa mi páči tvoj štýl. Je pútavý, nenudí. Okrem toho píšeš zaujímavé námety. Ako povedal Gnaag, len tak ďalej…

  4. Henry Gee povedal:

    Jo no toto má od fikcie ďaleko, navyše to už každý zažil. Inak ja som sa už so svojím tieňom zrazil, škoda len že tesne pod ním bol betón (piatok večer, sobota ráno??)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *