Myšlienky

Nezvyk nosíť okuliare. Tlačia ma. Aj oči ma bolia viacej, hoci ich nosím. Idem kúpiť chlieb, mamička ma poslala. Moja mamička je dobrá, len niekedy príliš veľa kričí. Väčšinou kvôli mne. Dokážem ju nahnevať. Ale ona ma vždy ľúbi, hoci som jej toľko krát ublížil. Ale teraz musím kúpiť chlieb.

No, ale tu je viacej druhov chleba. Ktorý si mám vybrať? Zabudol som, ktorý chcela. Bol to tento?… Nie, bol tento, áno bol to tento! Dobre beriem ho. Idem ku pokladni. Hmmm, tu majú nejaké pekné srdiečká. Viete také srdiečka, také čokoládové. Tieto sú naplnené kokosom, mmmm, môže to byť chutné. Kúpim dve, jedno mamičke, jedno oteckovi. Potešia sa.

Dobre, takže chlieb, to je 25 korún a dve srdiečka, to je dvanásť korún…. tááákže spolu je to tridsať7 korún. Dám jej päťdesiat korún. Dal som. Vydala mi presne trinásť korún. Trinástka je smutné číslo, ale pre mňa je obľúbené. Dá sa povedať, že ma sleduje. (Keď som písal tie ceny, tak som si zvolil náhodné čísla a napísal, že platim päťdesiatkou. Číslo trinásť vyšlo úplnou náhodou, čím sa potvrdilo, že ma sleduje. Také náhody s týmto číslom sa u mňa stávajú často.) Mám rád to číslo, pripomína mi domov.

No, dobre, teraz to dám do tašky. Tašku mi dala mama. Je to však stará taška. Nosila ju ešte mojá babička. Babička zomrela. Je mi za ňou smutno, ale neplakal som. Vlastne sa hanbím, že som neplakal. Bol som vtedy ešte dosť malý, tak som mohol plakať, ale ja som neplakal. Niekedy som chcel plakať, ale nešlo to. Smutné. Rodinu mám rád. Mamičku, otecka, strýka, sesternicu a prababku.

Sesternica má cukrovku. Mám ju veľmi rád. Za ten čas, čo sme boli spolu som mal pocit, že sme ako brat a sestra. Vždy som chcel mať súrodenca, ale bol som jedináčik. Preto ma rodičia majú tak radi. Aj ja ich mám rád. Veľmi. Aj sesternicu. Preto som strašne smutný, že má cukrovku. Je mladá, ale má taký vysoký stupeň cukru v krvi, že môže hocikedy upadnúť do kómy. Je to strašne. Niektorí ľudia nemajú ani štipku jej dobroty a sú zdraví a šťastní. Ale nechcem nato myslieť. Nebudem nato myslieť.

Dobre, takže mám chlieb a srdiečká. Trinásť korún vo vrecku. Idem domov. Cestou stretnem Riša. Milý chlapec. Mám ho vcelku rád. Niekedy som sa ku nemu správal zle. Nebolo to pekné. Vlastne sa zato hanbím. Ľuďom nemožno len tak ubližovať. Mama by ma zato vykričala. V detstve mi vravela, aby som bol ku ľuďom dobrý, ale ja som niekedy nebol. Ja chcem byť dobrý, ale niekedy to nejde. Neviem prečo je život taký.

Už len pár krokov a som doma. Mamička ma čaká. Niekedy si uvedomím ako veľmi ma má rada a rozplačem sa. Rozplačem, lebo si uvedomím, že sa nesprávam tak ako by bolo najlepšie. A napriek tomu sa o mňa mamička vždy postará, vždy mi pomôže. Niekedy mi uprace izbu, keď som v škole. Nekričí, že spravím neporiadok. Uprace ju znova, pobozká ma na čelo a povie ako ma má rada. Milujem mamičku najviac na svete, preto, že vydržala niektoré mojé hlúposti. Teraz chápem, čo to pre ňu muselo znamenáť. Ale bojím sa, že jej ublížim zase.

Mamička už kvôli mne kopu krát plakala. Nemám to rád. Nepáči sa mi, že nútim ľudí plakať. Nechcem byť zlým, ale niekedy sa ním stávam.

No, ale dobre, už idem hore schodmi. Chlieb mám, srdiečka mám. Otváram dvere a plynulou ruštinou hovorím, že som doma. Mama sa poteší a obdarí ma svojím úsmevom. Vyzujem sa a podám mame chlieb. Poviem, že mám menšie prekvapenie a dám je srdiečko. Mama sa usmeje a objíme ma. Zaplaví ma pocit nehy a šťastia. Ďalšie srdiečko dám ockovi. Ten sa usmeje a poklepe ma po pleci. Zase dobrý pocit. Aspoň trochu som im vrátil, to čo oni spravili pre mňa. Nedá sa to porovnávať, ale itak.

Takže idem do izby a dám si domáce oblečenie. Zložím tie okuliare. Sú blbé. už si ich neoblečiem. Mám trinásť korún, takže ich dám do peňaženky. Asi si ľahnem. Dobre, teda. Ležím. Možno sa nesprávam tak ako by som sa mal, možno niekomu ubližujem, ale nechcem to robiť. Len sa to niekedy stane a ja sa nechám uniesť. Potom to ľutujem, to fakt. Naozaj, myslím to vážne.

Mama ma volá. Hovorí, že treba kúpiť smotanu. Smotana stojí 13 korún. Akurát mám trinásť korún. Dobre, dám si okuliare a zídem dolu schodmi. Nezvyk nosiť okuliare. Vlastne ma od nich bolia oči, takže neviem načo ich nosím. Mamička ma popýtala aby som kúpil smotanu, tak ja ju idem kúpiť…

Pridané dňa od Padrino
Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.

O Padrino

"Building the future and keeping the past alive is the one and the same thing."

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *