Predstavenie v autobuse

– „Ja som sa už nasedel dosť“

– „Hmm…“ – s presnosťou odpovede tejto študentky, pre zjednodušenie ju budem bolať Janka, si vôbec nie som istý.
Starší pán dôkladne otváral ústa, chcel predsa aby mu Janka rozumela. Jej to bolo jedno. Celkom dobre mohla povedať aj „Ďakujem“ alebo „Predsa len si sadnite.“ Ústa však otvárala ležérne a v poloplnej električke som nemal žiadnu šancu rozumieť jej.

– „Sedel som v Leopoldove.“ – samozrejme, že som sa otočil. Vidieť človeka, ktorý sedel v Leopoldove sa nepodarí každý deň. Teda možno aj áno, ale tento sa tým takmer chválil. – „Viete, čo je Leopoldov?“

– „Áno, viem.“

– „A viete, prečo som sedel v Leopoldove?“ – starší pán si na svoju otázku okamžite odpovedal. Myslím, že celkom správne predpokladal, že Janka odpoveď nevie. – „Keď som bol v autobuse, šofér nám povedal, aby sme sa všetci postavili. To aby nás nikto nemohol obviniť, že sme sedeli v Leopoldove.“

Nebudem klamať, zmiatol ma. Vôbec som nechápal, ako je možné, že sedel v Leopoldove, keď teraz tvrdí, že tam stál. Napadlo mi, že sa iba pomýlil, no on neskončil.

– „A po Leopoldove sme si všetci sadli.“

Kde bola vlastne pravda, som sa už nedozvedel. Od tejto vety až do vystúpenia ostal totiž pán ticho a Janka sa tiež vôbec nepokúšala pokračovať v rozhovore. Ktovie, kde bola chyba. Starší pán už možno nepoznal viac vtipov, alebo sa naň Janka nepekne pozrela. Prípadne ho dievča svojou mĺkvosťou natoľko zneistilo, až sa bál, že je nemá, možno až hluchonemá. Zabudol totiž na jej prvé vety. V žiadnom z týchto prípadov logicky nemohol pokračovať.

Mne to však nedalo. Nielen, že som si Jankine vety pamätal, zároveň som nemohol nechať Leopoldovský rébus nerozriešený. Ja som staršieho pána osloviť nemohol, bolo by to vrcholne neslušné. Predstavil som si teda, ako by asi reagoval, ak by ho na túto nezrovnalosť upozornila Janka.

– „Ale to bolo inokedy. Vtedy som bol v aute a to som sa postaviť nemohol.“ – Mnou predstavovaný starší pán sa pousmial. Vtedy som ešte nevedel prečo. Zaujímal ma úplne iný problém. Leopoldovský rébus sa vyriešil a ja som mal pred sebou ešte pár minút cesty.

– „Išli sme vtedy do Žiliny. Za ženami.“ – Opäť sa lišiacky usmial a mne bolo jasné, čo znamenal nielen tento ale aj ten prvý úsmev.

Chcel som sa pozrieť, či sa náhodou nesmeje aj predloha môjho pána. Keď som sa však obzrel, zistil som, že nie on, ale ja už určite nesedím v električke. Čakal som na autobus.

Mal som v úmysle pokračovať v predstavovaní, ale nešlo to. Nie, že by bol problém vymyslieť si ako starší pán začne opisovať svoje mladícke úlety. Bolo by to práve naopak úplne jednoduché. Rozprával by o brigáde v Žiline. Nie obyčajnej, ale výsostne dievčenskej. On s kamarátmi sa tam dostal ako správca a strážca. Jeden z piatich. Pôvodne za trest, nakoniec im ho však závideli všetci. Určite by si bol aj vymýšľal a nakoniec by veľavýznamne pozrel na Janku: „Keby som bol o štyridsať rokov mladší…“

Nešlo to. Z električky som totiž určite vystúpil na konečnej a z čisto realisticko-časových dôvodov by tento rozhovor nemohol trvať tak dlho.

Medzitým ma autobus odviezol na inú konečnú. Nielen konečnú autobusu, ale aj moju. Ako som sa dral von a tešil sa z voňaviek všetkých mojich rovesníčok, zbadal som na zastávke staršieho pána. Nebol to ten istý. Opieral sa chrbtom o zábradlie. To na ňom nebolo to zaujímavé. Stál tam a tváril sa, že čaká na autobus. Čakanie si spríjemňoval obzeraním vystupujúcich študentiek. O žiadne čakanie však nešlo, zástavka bola iba výstupná.

Pousmial som sa a presne som vedel prečo. Predstavil som si, ako budem raz tiež takto stáť na zastávke, prezerať si tlačiace sa študentky a predstavovať si. Neusmial som sa však preto. Jediný rozdiel medzi mnou a starším pánom bol v tom, že ja som nestál na zastávke.

Pridané dňa od Matej Moško
Tento obsah bol zaradený v Príbehy. Zálohujte si trvalý odkaz.

O Gnaag

Nepoužívajte bodkočiarky. Nemajú žiadnu významovú hodnotu a jediné, čo nimi dokazujete je to, že ste chodili na gymnázium. @KurtVonnegut

One Response to Predstavenie v autobuse

  1. filo povedal:

    mam jedinu reakciu… 😀 😀 😀 …jea kaamo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *