Spisovateľ

Spisovateľ sa vyklonil z balkónu. Pozoroval mesačnú oblohu, ktorá sa črtala nad jeho plešatou hlavou. Žijúc na predmestí Paríža už desať rokov sa Chulio Sanchez začínal cítiť unudene. Niežeby mu vadilo toto miesto, alebo hľadal spoločnosť, ale už mu dochádzali príbehy. Nemal čo písať. Keď tak rozmýšľal nad námetom, nad hlavou mu preletel holub. Pozrel na ňho, uháňal preč. Rozhodol sa, že napíše o holubovi. Opustil balkón.

Po chvíli sa ta vrátil. Nie, nemá čo písať o holubovi, nie je biológ. Začal rozmýšľať ďalej. Uvidel autá na ulici. Chvíľu na ne hľadel a potom sa rozhodol. Bude písať o autách. Zase opustil balkón.

Po chvíli sa zase vrátil. Nemôže písať o autách. Nie je technik. Nevie o tom nič. Začal rozmýšľať znova. Vtom uvidel lietadlo, letiace nad jeho hlavou. Bude písať o lietadlách. Zase opustil balkón.

Nie, nie je pilotom, nemôže písať o lietadlách. Začal sa prechádzať po byte. Pohľad sa mu zastavil na zrkadle. Chvíľu naň pozeral. Potom sa rozhodol, že ide písať o sebe.

Sadol si a zamyslel sa. Uvedomil si, že o sebe nič nevie. Zistil, že jeho osoba sa natoľko venovala knihám, že zabudla na seba. Uvedomil si, že prišiel o všetky krásy života a už nie je čas na to aby to napravil. Pomaly otvoril zásuvku, vybral z nej revolver, nabil ho a vystrelil si mozog.

Pridané dňa od Padrino
Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.

O Padrino

"Building the future and keeping the past alive is the one and the same thing."

13 Responses to Spisovateľ

  1. branio povedal:

    ee..nesuhlasim s kolegom ..

  2. Gnaag povedal:

    Ani ja by som nebol taký fatalista. Nemať o čom písať nepovažujem za katastrofu. Sú oveľa horšie veci, ver mi…

  3. Padrino povedal:

    Katastrofa nebola, že nemal o čom písať, ale to, že sa písaniu venoval celý život a zabudol si ho uživať. Ale je to až príliš hyperbolizované, takže by som o tom nezačínal robiť fylozofické debaty. Keď som to písal, tak by ma v živote nenapadlo, že keď človek nemá o čom písať, tak sa nachádza v katastrofickom stave.

  4. Gnaag povedal:

    Ono to je tak, že ak sa človek zastrelí, tak asi v katastrofickom stave je…

  5. Padrino povedal:

    Ono však je rozdiel, keď sa človek zastrelí preto, že zistil, že život je za ním a on ho ani nežil a preto, ako vravíš ty, že nemá čo písať. Ale princíp je, že je to fikcia, takže je to veľmi hyperbolizované. Mohol som napísať, že sa rozplakal, že rozbil svoju pokladničku a zistil, že je prázdna, tak pošiel za upratovačkou, či mu ju nevyprázdnila, keď bola v byte, ona by povedala, že hej, tak by ju zato zabil… Môžem písať kopu bludov, ale stále to bude len fikcia. A pointou tejto fickie bolo to, že žil prázdny život.

  6. Gnaag povedal:

    … mám len jednu krátku otázočku. Prečo vlastne nechávaš svoje postavy kruto vraždiť / byť zavraždené?

  7. DaMage povedal:

    Hmm… tych otázok by bolo viac… prečo musí umierať? Prečo nevhodne zvolená hyperbola? Vyznieva inač ako si myslel… čiže trebalo by to prepísať, zmeniť.

  8. Gnaag povedal:

    So zmenou nesúhlasím. Myslím, že to nie je zlé. Oháňate sa tu všetci nevhodnou hyperbolou. Podľa mňa bola celkom OK. Čo mi však vadí je to, že si za ňou autor nestojí. Ja zvyknem písať podvedome, tak aby som nechal plynúť myšlienky. Príbeh by mal o niečom vypovedať. Autor by určite nemal po napísaní poprieť myšlienku…

  9. Padrino povedal:

    Tak a teraz sa tu na mňa zvalilo kopu otázok. Odpoviem na všetky. Prvé, moje postavy sú vraždené, lebo je to môj štýl príbehu. Páči sa mi to. Mohol by som písať, že budú žiť šťastne, ale to by nebolo moje, nepáčilo by sa mi.
    Tá hyperbola je dobrá. Možno ju niekto nepochopil, ale je dobrá.
    A nakoniec, stojím si za svojou hyperbolou, hoci sa možno nepochopiteľne vyjadrujem, ale stojím si za ňou. Je to moje dieťa, tak si sa ním budem vždy stať.

  10. fishi povedal:

    ee…nesuhlasin s Padrinom pretoze ma strasne pochmurny pohlad na svet. Ale realita je ina. A…ten pochmurny pohlad bude mat asi preto, sa zaobera roznimi vecami, ktore vecsinou suvisia so smrtou. Bude to sposobene (asi) tymi hrami, filmami co hra a pozera (Metal Gear Solid alebo Pupl Fiction). A to fakt nieje realne ale fikcia. Vsety ulohy ktore pise su prevazne pochmurne. Inak je to naozaj clovek, ktory sa ameje z kazdej malickosti. Preto si myslim, ze tak napisal preto lebo chcel poukazat na to ze niektory ludia si nevedia zivot vychutnat tak ako by mali tj. nevenovat sa cely zivot jednej cinnosti pretoze ta zacne casom vizerat unavne a preto po tomto krutom zisteni stane clovekom, ktory je psychycky na dne a potom dokaze robit rozne veci (v krajnom pripade aj to co napisal ×××PaDrInO×××).

  11. Padrino povedal:

    Ja len, že, Metal Gear Solid nesúvisi zo smrťou, alebo presnejšie, není to hlavnou náplňou tohto diela. Okrem toho, veľmi dobre chápem rozdiel medzi fikciou a realitou, takže takáto kritika ma uráža. Ale ďakujem za komentár, veľmi si ma ním prekvapil, lebo by som ho od teba neočakával.

  12. Ramirez povedal:

    Ja len na margo fishiho komentara.To nie je pupl fiction ale pulp fiction:-)

  13. Ramirez povedal:

    najlespiie „dielo“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *