Zrkadlo

Vždy keď sa pozriem do zrkadla, uvidím obraz. Uvidím seba. Ale je tam aj niečo, čo nevidím. Je to niečo zlé a temné, čo vo mne drieme. Pohybuje sa to v mojich žilách, je to ako tieň mojej krvi, je to nebezpečná vec.

Tá vec oživa vždy, keď sa nedokážem ovládať, alebo nemyslím nato, že vo mne je – skoro vždy. Ovláda ma a kontroluje. Bývajú však dni, keď sa zamyslím a dokážem ju zbaviť moci. V tie dni som iný, lebo ma niečo poznačilo. Možno to bola chvíľková osvietenosť. Možno som na chvíľu pochopil, že som mladý, a že všetky problémy, čo mám v podstate neexistujú. Možno to bola chvíľa, keď som uvidel šikanovanie spolužiaka a uvedomil si, že sa smejem nad ubližovaním človeku. Človeku, ktory za nič nemôže. Smejem sa nad skazenosťou seba samého, neuvedomujúc si, čo to naozaj je.

Ale potom začnem viniť to zlo, ktoré je vo mne. Ono ma núti byť takým. Núti ma byť skazeným a odporným. Keď si to uvedomím, poviem si, že s tým musím bojovať. A začnem… No neprejdem ani cez cestu, keď nato zabudnem, lebo mi myseľ zaplní vodič, ktorý ma takmer zrazil…

Nakoniec som to pochopil… To zlo, čo je vo mne sa neda zničiť, takisto ako ani to dobro. To zlo mi radí, aby som proti nemu bojoval, hoci vie, že je to zbytočné. To zlo mi teraz vraví, aby som písal túto úvahu, hoci sa mi možno ani nechce. Zlo ma riadi. Ale vtedy, keď rozmýšľam o tom, aký som zlý, vtedy nie? Možno. Bohvie. Neviem, či ma riadi vždy alebo nie. Jedno však viem určite…

Bez zla sa žiť nedá… Tak, ako sa nedá žiť ani bez dobra… Protiklady musia existovať, lebo by sme nemali podľa čoho porovnávať dobro. Nebyť zla, nie je žiaľ ani dobro. Je to ako odraz… Zlo je úplne opačné ako dobro. Ako odraz… odraz v zrkadle.

Pridané dňa od Padrino
Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.

O Padrino

"Building the future and keeping the past alive is the one and the same thing."

11 Responses to Zrkadlo

  1. noakamYL povedal:

    no neviem.
    myslim ze ono to je tak, ze zlo je len nedostatkom dobra, ale priznam sa, neviem to presne vysvetlit, a taka vec s tym zlom este…
    hlavne je sa uvedomit

  2. heh povedal:

    riadny bullshit

  3. lucccia povedal:

    …hm…
    …Voldemort?

  4. b. povedal:

    Kurva tak toto je ťažký formát! Jediné, čo mi zabránilo pred udusením sa smiechom je moja momentálna nálada, ale asi nie všetci mali to šťastie…Boh vám žehnaj

  5. Padrino povedal:

    Boh žehnaj tebe,keď ťa nájdem…

  6. Otaku povedal:

    Neexistuje nič také ako zlo alebo dobro. To všetko len vymysleli ľudia, keď potrebovali ospravedlniť svoje činy alebo sa niečím pochváliť.

  7. Padrino povedal:

    otaku…kto je otaku?..padrino@atlas.sk

  8. top.secret povedal:

    neviem,ci ste to uz citali,ale je to zaujimave… 😉

    Univerzitny profesor na jednej znamej vysokej skole, vyzval svojich studentov otazkou:
    „Stvoril Boh vsetko co existuje?“
    A student odvazne odpovedal: „Ano!“
    „Stvoril Boh naozaj vsetko?“ – spytal sa profesor.
    „Ano, iste“ – zopakoval student.
    No profesor namietol: „Ked Boh stvoril vsetko, co existuje, tak stvoril aj zlo. A na zaklade toho na co sme doteraz prisli, mozeme tvrdit, ze Boh je zlo.“

    Student najprv nemal slov na tuto definiciu a stichol.
    Profesor bol so sebou spokojny a chvastal sa ostatnym studentom, ze mu dokazal, ze jeho viera bola iba mytus.

    No student sa este prihlasil: „Mozem sa vas nieco spytat profesor?“
    „Samozrejme!“ – odvetil profesor.

    Student sa spytal : „Existuje zima?“
    „Co je to za otazku, samozrejme ze existuje, tebe nikdy nebola zima?“
    Ostatni studenti sa zacali smiat na jeho otazke.
    Mlady muz povedal: „V skutocnosti, pane, zima neexistuje. Podla zakonov fyziky, ked uvazime, zima je v skutocnosti len nepritomnost tepla. Kazde telo alebo predmet je citlivy na zmenu prostredia alebo prenos energie. Absolutna nula je vlastne uplna nepritomnost tepla. Vtedy sa vsetka hmota stava nehybnou a neschopnou reakcie v tejto teplote. Zima neexistuje. Clovek vymyslel toto slovo na vyjadrenie toho ako sa citi, ked citi nedostatok tepla.“

    Student pokracoval: „Existuje tma?“
    „Samozrejme!“ hovori profesor.
    No student povedal: „Tma tiez neexistuje, tma je v skutocnosti nepritomnost svetla. Svetlo mozeme skumat, no tmu nie. V skutocnosti, mozeme pouzit Newtonov pokus na lamanie bieleho svetla na mnoho farieb. Nemozete odmerat tmu. Jediny luc svetla sa moze zlomit v prostredi tmy a osvietit ho. Ako mozete odmerat ako tmavy je vesmir? No odmeriate silu svetla, ktore vydava. Nie je to spravne? Tma je slovo, ktore vymyslel clovek, ktory chce opisat co sa deje ked niekde nie je svetlo.“

    Nakoniec sa mlady muz spytal profesora: „Pane, existuje zlo?“
    „Samozrejme!“ – ako vzdy odvetil profesor. „Vidime ho kazdodenne v ludskej nehumanite k bliznemu, zlo vidime v mase kriminalnikov vsade vo svete. To nemoze byt nic ine ako zlo.“
    „V skutocnosti zlo neexistuje, pane, aspon nie samo o sebe. Zlo je absenciou Boha. Je to ako s tmou a zimou. Je to slovo, ktorym chcel clovek vyjadrit nedostatok Boha.
    Boh nestvoril zlo. Zlo je dosledkom toho, ked clovek nema dostatok Bozej lasky. Bozia laska je jeho darom v nasom srdci. Je to ako zima, ked tu nie je teplo a tma ked tu nie je ziadne svetlo.“ Profesor si sadol.

    Meno mladeho muza: Albert Einstein

  9. Filthy Thoughts povedal:

    Nemyslim ze zlo je nedostatkom Boha. Som zla automaticky ked v sebe nemam uctu k nejakemu bozstvu? ‚Dobri‘ neveriaci, ktori kazdemu praju stastie a radost a su schopni sa obetovat neexistuju?
    Existuju. Zopar. Ale tak je to aj s veriacimi. To, ze niekto veri v Boha a chodi do kostola z neho ani zdaleka ihned nerobi dobreho cloveka.
    Dobro v cloveku je nieco, co ma v sebe kazdy, len niektori to potlacaju alebo zanedbavaju a uznavaju ine, mnohokrat velmi prekrutene hodnoty.
    ‚Ucel sväti prostriedky.‘ A tak vznika podla mna zlo.

  10. top.secret povedal:

    filthy thoughts: nie, nie si zla (aspon myslim ;)). ani ja nemam uctu k nejakemu bozstvu, a predsa sa mi ten text paci. nemyslim, ze to clovek musi brat s tym bohom. kazdy by si pod tym mal predstavit nejaku hodnotu, ktoru povazuje za dobro.
    podla mna dobro je nieco, co clovek musi v sebe objavit a nechat volne plynut. niektori potlacaju svoje dobre ja, lebo sa nemaju odvahu alebo chut ho ukazat. mozno neveria ludom natolko, aby ukazali svoju „dobru“ stranku. clovek je vo svojom vnutri dobry, ale okolnosti a prostredie tvoria jeho charakter a to, aky je.
    takze tak. 🙂

  11. Padrino povedal:

    Clovek sa nerodi ani dobrym ani zlym. Nestava sa dobrym,ani zlym. Kto urcuje ci je clovek dobry alebo zly? No predsa ini ludia. Keby nam v detstve neboli povedali „Nestlacaj kohutik na pistoli, ked je nabita a namierena na niekoho ineho.“ tak vedeli by sme ci je to dobre alebo zle? Uvediem dalsi priklad. Ked je vojna, tak sa ludia zabijaju. Ale trestaju tych, co prehraju. Ako mozeme povedat, kto je zly a kto dobry? Agresor je zly? Keby ste sa spytali nemca pocas drhuej svetovej, kto je zly tak byvam povedal, ze rusi… Nikdy sa neda urcit, kto je zly, a kto dobry… Casy urcuju, kto je zly, a kto dobry… Dnesne dobro moze byt zajtrajsie zlo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *