Bublinky

Dnes som si povedal, že vymyslím stroj. Stroj na sušenie bubliniek. Že prečo? Prečo nie? Existujú predsa stroje na sušenie ovocia, zeleniny, šatstva, ba aj domácich zvieratiek. Ja budem sušiť bublinky. A vôbec, bola by to úžasná vec. Viete si to predstaviť?

Sušené bublinky by sa predávali v obchode, trebárs v tesku, v priesvitnom igelitovom vrecku s typickou bielou obdĺžnikovou nálepkou so zaoblenými rohmi a červeno-modrým logom teska v rohu nálepky. Uprostred nej by svietil nápis „Sušené bublinky“, pod ním, už menším písmom: „Dehydratovaný výrobok. Uchovávajte v chladnom a suchom prostredí. Dátum spotreby na zvare.“ A celé by to bolo dodekorované niekoľkými modrými kruhmi po celej nálepke, symbolizujúcimi bublinky. Cez obal by bolo vidieť obsah vrecúška. Tie bublinky vnútri.

Ako také sušené bublinky vyzerajú? No predsa úplne normálne, ako bublinky v sóde alebo minerálke, akurát bez tej vody naookolo. V jednom balení by ich bolo veľa-veľa a predávali by sa na litre. Pretože bublinky sú ľahké. A sušením všetko stráca na váhe ešte viac, ako všetci dobre vieme. Takže by sa to ťažko vážilo. Predstavte si, prídete k predavačke a zapýtate si dva miligramy sušených bubliniek. Predavačka by s kyslým výrazom v tvári („bože, zase…“) vyteperila spod pultu rovnoramenné váhy („au, kríže!“) a z poličky za sebou by zložila súpravu závaží. No a potom by merala, lyžičkou presýpala bublinky, šibrinkovala so závažíčkami, plieškami a papierikmi a presýpala a šibrinkovala a presýpala a vyvažovala… No veruže babračka… Takže na litre.

A také bublinky – skvelá vec. Človek je v lete smädný, zrazu zistí, že sa minula minerálka. Že sa minula sóda. Žiadny problém, otvorí skrinku, nasype si do pohára pár centilitrov sušených bubliniek, zaleje obyčajnou vodou a pozrime sa… perlivá voda je na svete. Ak má človek chuť na veľmi sýtenú vodu alebo aj naopak, ak ma povedzme problémy s hrdlom, nie je problém, bublinky si predsa dávkuje sám. Sušené bublinky sú tiež ideálnou ingredienciou na výrobu ochutených šumivých nápojov. Mohli by sa predávať zmiešané so sirupom v prášku. Zaleje sa to obyčajnou vodou a trebárs pomarančová limonáda je hotová – bez chémie, kypriacich prísad a človek sa nemusí strachovať, či mu fľaša s nápojom pri otváraní nevystriekne na novú košeľu.

Fajnšmekri by konzumovali ochutené bublinky samotné. Iba tak, lyžičkou. Vyrábali by sa s rôznymi príchuťami v obaloch príslušnej farby. Nebolo by skvelé cítiť bublinky rozpúšťajúce sa na jazyku? Navyše s vôňou a chuťou jahody. Dve tabletky šumivého Celaskonu z tých klasických plechových túb naraz by oproti niekoľkým lyžičkám sušených bubliniek boli slabým odvarom. S bublinkami by sa pilo všetko – čaj, káva, mlieko i vodka, dali by sa pridávať do polievok a pudingov, bublinky by boli základom bublinkových koláčov a múka s prímesou sušených bubliniek by na celej čiare tromfla kysnuté cesto. Bublinky by dotovala Európska únia, postupne by sa do každej domácnosti zaviedol bublinkovod… Okej, preháňam. Do každej nie. Ale každopádne by som nebol proti. Je to užitočná a veĺmi praktická vec.

Zajtra mi má zatelefonovať kamarát. Nebol veľmi nadšený, keď som mu nadránom o pol druhej slávnostne do telefónu predniesol svoj skvelý nápad, ale sľúbil, že sa na to pozrie. Tak som ho nechal spať ďalej (čím to podmienil) a ďalej som sa venoval zdokonaľovaniu myšlienky. Je chemik a vo voľnom čase sa venuje opravovaniu áut, takže sa vyzná. Snáď mi s tým pomôže. A vôbec, keď dokáže z roztoku vytentovať nejaké molekuly, to sú tie také mrňavé vecičky, čo ani okom nevidno, tak nejaké bublinky mu predsa nemôžu robiť problémy. Teším sa…

Pridané dňa od ziman
Tento obsah bol zaradený v Úvahy. Zálohujte si trvalý odkaz.

O ziman

Ja som si dal a som videl... tu jak je.. taku velkuuuu spiralu. | Klokany su svine!

5 Responses to Bublinky

  1. Gnaag povedal:

    …smiem si už teraz objednať jeden taký súkromný prívod bubliniek. Dúfam, že mieniš pokrývať aj obce, nie len mestá.

  2. Filthy Thoughts povedal:

    Trikrat hurra pre najvacsieho slovenskeho vynalezcu!

    (vyraz tesko uz tak uchvatne zdomacnel 🙂 )

  3. Henry Gee povedal:

    Socializmus. Nenapísal by si niečo o montérkach?

  4. Padrino povedal:

    Investujem do spolocnosti na bublinky. Ak by to tak slo dalej, tak mozeme zarobit tazke prachy. Potom mozeme zacat bublinky vyvazat do vesmiru pre mimozemstanov aby aj oni… uz vymyslam, je to mile:) fakt

  5. divozienka povedal:

    lepse jak instantna voda…LBL 4EVER;]]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *