Hriechy svätca

Buď posvätené meno tvoje, Bože. Odpúsť mi všetky moje činy, všetko zlo, čo spôsobujem. Dopraj všetkým mrtvým stály pokoj v kráľovstve nebeskom, lebo zomreli oni v boji za teba.

Odpúsť nepriateľom, že popretínali žily tvojích detí, veď oni samí sú tvojé deti. Odpúsť mne, sluhovi tvojému, že vykonáva to, čo zakázal si. Posväť mojú ženu a deti, lebo oni sú to čo si najviac cením. Odpúsť hriechy, ktoré som spôsobil bratom a sestrám, lebo ja len prácu svojú robím, čo mi ju osud doprial. Slúžim len tebe a tvojú vôľu vyplním, tak posväť mojé hriešné činy, ktoré sú krvou preplnené, ale svätej veci slúžia. Navždy nech je oslavované meno tvoje božie, lebo ty si ten ktorý spravodlivosť vidí a zmýva krv z rúk svojích vojakov… Amen.

Otec Adam sa prekrstil a pobozkál krížik, čo držal v dlani. Vstal. Očami sa mu zablyskol odraz slnečného lúča, jedného z nemnohých, ktoré prechádzali cez zelenkastú oblohu. Krížik si vložil do vrecka. Nato uchopil pištoľ a namieril ju na zem, tak aby predišiel nehodám. Na okolí bolo mnoho odpadkov, ale on si vybral prázdnu sklenenú fľašku. Skontroloval, či na nej nie sú trhliny a priložil ku hlavni pištole. Z kapsy vytiahol izolačnú lepiacu pásku a obmotal ju tak, že fľaška bola predlžením hlavne. Obmotal to poriadne, aby tam neprenikal vzduch, aby to bolo uzavreté. Keď už fľaška držala, tak schoval pásku do kapsy a pripravil sa. Jeden z veliteľov mal prejsť tou veľkou ulicou, takže musel čakať. O pár chvíľ sa ozvali hlasy. Neunúvali sa hovoriť ticho, veď to bola ich časť mesta. Otec Adam ich už videl. Prechádzali okolo bývalej knižnice. Teraz to však boli rozbombardované trosky ako všetko iné. Otec zamieril na veliteľa. Uvidel záblesk v jeho očiach, záblesk života. Ten človek chcel žiť. Nebol to zlý človek, zrejme mal aj rodinu. Chcel koniec vojny, tak ako mnohí.

Guľka mu prestrelila hlavu. Záblesk sa vytratil, zostal len tieň. Padol na zem, vypúšťajúc zo seba kopu krvi. Jedine čo bolo počuť bolo prasknutie skla a trenie uzáveru. Otec odlepil prasknutú fľašku, ktorú použil ako jednorázový tlmič a rozbehol sa preč, do úkrytu.

Keď bol v úkryte, postavil sa k zrkadlu a rozplakal sa. Prečo? Prečo musíme spôsobovať bolesť? Prečo bojujeme? Kvôli čomu? Kvôli lepšiemu? Potom však nastane nový boj, zložitejší. Tak aký má zmysel zabíjať sa.
Utrel si slzy a vytiahol krížik z vrecka. Pobozkal ho a začal sa modliť. Keď sa pomodlil, tak strčil krížik do vrecka. Pripravil sa na odchod. Zrazu začul spadnúť bombu. Zastal. Objavili sa pred ním tváre ženy a detí. Spomenul si na krásne chvíle, kedy sa nemuseli báť toho, čo príde na druhý deň. Keď bolo všetko tak dobré. Keď bol kňazom, keď nemusel zabíjať. Spomenul si na tie časy.
Kvôli tým časom. Kvôli žene. Kvôli deťom. Kvôli životu. Kvôli tebe, Bože…

Schytil pištoľ do ruky, namieril na zem aby predišiel nehodám a vybral sa do zbombardovaného mesta, pripravený na všetko, len aby sa skončila táto prekliatá vojna…

Pridané dňa od Padrino
Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.

O Padrino

"Building the future and keeping the past alive is the one and the same thing."

5 Responses to Hriechy svätca

  1. Gnaag povedal:

    Nádherne si opísal relatívnosť vojnového zabíjania. Ja ako roduverný pacifista, však aj napriek zdanlivej nevyhnutnosti neúhlasím s vraždením.

    Zaujímavo vyzdvihuješ dôležitosť jednotlivca v spoločnosti. Páči sa mi to.

  2. Henkel povedal:

    no mne sa to zda to zda ako plagiacia zeby som to uz niekde videl hmmmm asi hej takze umelecky obstojne na studenta kvinty ale padrino chlapce nekopci napady cuzdich

  3. Padrino povedal:

    Prosím ťa o objektívne komentáre, Henkel. Mnohokrát som ti povedal aby si si nerobil zábavu z vecí, ktoré píše niekto iný. Plagiacia to nebola, vlastne to bol nápad, na ktorý som pomerne hrdý. Keď ti nato niekto napíše, že je to plagiácia, tak ťa to nahnevá. Keďže viem, že si to ty, tak sa iba pousmejem, ale prosím ťa aby si také hlúposti nepísal. Vieš, čo je pravda a poznaš ma. Vieš, že to nemám rád. Ďakujem za všetky komentáre.

  4. Henkel povedal:

    no Padrino je sice pravda pravda ze dnes sa nedas na nic nove uz prist a daj ma prec z ignor listu na icq

  5. Padrino povedal:

    😀 ty laskou posadnuty blazon… ona neni vsetko, henkel, ver mi…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *