Na peróne

Na vlakovej stanici postáva žena s bielou, momentálne módnou čiapkou. Na sebe má okrem nej aj biely kabát s kožušinou okolo veľkej kapucne. Fajčí. Človek by čakal, že bude mať cigaretový držiak, avšak nedočkal by sa. No aj tak, spôsob akým decentne prikladá cigaretu k ústam je neopakovateľný.

Po chvíli k nej pristupuje muž – štyridsiatnik. Je nižšej postavy a vzhľad mu dokonale dotvára bejzbalová šiltovka. Bejzbalová nie je len typom, ale aj nápisom, ktorý na nej je. Ruky muža sú hlboko v plytkých vreckách. Tvári sa,akoby patril k žene, no zároveň s ňou zjavne nechce mať nič spoločné. Jej pohľad smeruje na jeho zátylok a príjemným úsmevom v očiach presviedča okolie, že ak nie on k nej, tak aspoň ona k nemu určite patrí.

On bez toho, aby na ňu vôbec pozrel si čosi mrmle popod nos. Ona mu odpovedá a poza jeho nízku postavu nastupuje na vlak. Po krátkej chvíli odchádza aj on.

Prichádza žena, možno dievča. Môže mať približne dvadsaťpäť. Vyzerá celkom dobre. Nevšíma si lavičku a prechádza hore-dole v dvojmetrových intervaloch. Nevyzerá nervózne, no asi na niekoho čaká. Z dvoch metrov sa zvoľna stáva päť, desať, pätnásť. Po tom, čo sa po šestnástich metroch jedným smerom už neotočí, odchádza preč.

Na perón náhlivým krokom vstupuje dvojica ľudí. Asi kolegovia z práce. Zastavujú a svorne siahajú do náprsných vreciek. Jeden vyťahuje okrem cigariet aj zapaľovač a bez slov pripaľuje cigaretu svojmu kolegovi. Obe cigarety tlejú.

Z určitého uhla vyzerá človek bez zapaľovača ako žena. Hlavne keď mu nevidno do tváre. Asi to je kvôli účesu. Dosť dlho len tak stoja a rozprávajú sa. V pravidelných intervaloch sa nižší z nich mení zo ženy na muža podľa toho ako pri rozhovore pokyvuje hlavou. Obe cigarety končia v odpadkovom koši a dvojica sa odoberá trocha ďalej, aby nastúpili na vlak.

Perón je prázdny.

Zrazu z vlaku nervózne vychádza muž v stredných rokoch a pripaľuje si. Rozhlas ohlasuje odchod vlaku. Okolo prechádza sprievodkyňa a muž naskakuje do vlaku hneď za ňou.

Ozýva sa hučanie a vlak sa pohýna. Na zemi na peróne vyhasína nedofajčená cigareta.

Pridané dňa od Matej Moško
Tento obsah bol zaradený v Príbehy. Zálohujte si trvalý odkaz.

O Gnaag

Nepoužívajte bodkočiarky. Nemajú žiadnu významovú hodnotu a jediné, čo nimi dokazujete je to, že ste chodili na gymnázium. @KurtVonnegut

7 Responses to Na peróne

  1. Padrino povedal:

    Takýto typ tvojích vecí mám rád. Ono to zanechá taký pocit… Proste akokeby som sedel na šedom peróne v šedom noirovom filme…

  2. filo povedal:

    perón aka. raj na zemi…fšetci fajčia jea

  3. zinc ointment povedal:

    kde si sedel?

  4. Gnaag povedal:

    Vo vlaku.

  5. zinc ointment povedal:

    je to pravda,co tu je napisane?

  6. zinc ointment povedal:

    zaujimave

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *