Najinteligentnejší a najhlúpejší

Ľudia sa delia na najinteligentnejších a najhlúpejších. Žiadny stred neexistuje. Záleží len na pomere oboch prísad a na tom, ako to vníma človek, respektíve spoločnosť ako taká. Samozrejme uvediem príklad.

O človeku, ktorý mal po IQ teste výsledok v hodnote vyššej ako 150 povieme, že je génius. Samozrejme nie úplne prvoplánovo, môže to byť geniálny matematik a pod. Lenže tu sa to začína naozaj zauzľovať, pretože tu už ide o kontakt so spoločnosťou, ktorá ho BEZ ROZDIELU považuje za génia. Pretože na to, aby pochopili jeho zmýšľanie, musia prelomiť svoje zaužívané uvažovanie, ergo logiku, rozložiť svoje bežné vnímanie sveta (samozrejme nemusí byť úplne obyčajné, ale pre daného človeka je bežné) a poskladať ho v takom poradí, ktoré umožňuje pochopiť nastolenú myšlienku. Ako poskladať rozbitú fľašu, ktorá ale môže byť vo vnímaní niekoho iného úplne celá a nepoškodená.Ale neuvedumujú si skutočný dopad bytia géniom. Voči géniom býva spoločnosť krutá, pretože im neposkytuje dosť priestoru na vyjadrenie, a mnohokrát im ho (niekedy aj bez zásterky) uberá. Ale je to len jeden typ géniov, ktorí sa nedokážu zmieriť s pravidlami spoločnosti. Tu sa dostávame k ďalšiemu bodu, a to pôsobenie „geniálnej“ a „hlúpej“ zložky osobnosti.

Geniálna zložka osobnosti chce v podstate to najlepšie a najvýhodnejšie pre človeka, kým najhlúpejšie chce to najnevýhodnejšie. A tu sa začína hlavná myšlienka tohoto povedzme postulátu – aj najgeniálnejšie je vlastne v rovnakom čase najhlúpejšie a naopak, čo ilustruje nasledujúci príklad na už spomínaných génioch – ak je niekto úplne geniálny, obsahuje potenciál na tie najúžasnejšie myšlienky, ale ak má niekto zároveň schopnosť vychádzať s ľudmi a byť spoločenský až diplomatický, časť jeho geniality bude potlačená, už len z toho dôvodu, že komunikácia s ľudmi potrebuje čas a ak má komunikácia mať aj určitú úroveň, vyžaduje lingvistické schopnosti, ktoré človek môže získať akýmkoľvek spôsobom, čiže aj takým, ktorý by v opačnom prípade zvyšoval jeho genialitu.

Ak však (samozrejme navonok) prevládala hlúpa zložka, človek, postihnutý debilitou a pod. by síce nemohol žiadnym spôsobom požívať možnosti, ktoré majú bežní ľudia, ale taktiež by ho netrápili depresie a iné choroby, ktoré majú ľudia schopní komunikácie s okolitým svetom, a v tom je jeho genialita. Ale takéto extrémne polohy najgeniálnejšej a najhlúpejšej zložky osobnosti nie sú až také obvyklé, časté sú hlavne ich obmeny a najrôznejšie kombinácie.

Toto je zatiaľ len kostra, pretože to píšem z hlavy, ale ak vás niečo napadne, kľudne to napíšte, rád uvítam iný pohľad

Pridané dňa od Henry Gee
Tento obsah bol zaradený v Úvahy. Zálohujte si trvalý odkaz.

O Henry Gee

Janis Joplin: "When I'm there, I'm not here. I can't talk about my singing; I'm inside it. How can you describe something you're inside of?"

10 Responses to Najinteligentnejší a najhlúpejší

  1. Gnaag povedal:

    Nice. Hovorí sa, že medzi genialitou a debilitou je naozaj tenká hranica. Keďže však je umelé vytváranie hraníc úplne absurdné a z hľadiska ľudskej pohodlnosti v súčasne vyspelom svete už nepotrebné, skôr by som sa priklonil ku kruhovému vyjadreniu IQ hodnôt. Kruh ottiž nemá začiatok a koniec, zároveň nie je nutné vytvárať absolútne body, v ktorých by mal byť človek ešte génius, a v ktorých už debil (vice aversa).

    Od určitých hodnôt IQ človek má nábeh na to byť považovaný za génia. Prakticky však už od tých hodnôt (pokračujúc v smere kruhu stále ďalej, prekročením nedosiahnuteľnej nuly a postupovaním vyššie až po podobne chápaný bod, kde už človek za génia byť chápaný nemôže, kvôli svojej priemernosti) môžeme vidieť možnosť byť zároveň aj debilným.

  2. zinc ointment povedal:

    mne sa to nepacilo…nie zeby som s tebou nesuhlasila,ale mam pocit,ze som dokopy citala o nicom

  3. Henry Gee povedal:

    zo:Možno preto, lebo je to úplne samozrejmé! Ale neviem o nikom, kto by sa na pozrel z tohto pohľadu.

  4. divozienka povedal:

    nho aj sa nevyjadrim ku clanku ale ku tomu ze mi pripada z etvoaj poezia a tvoje uvahy su total daco inde;]jakeby pisal iny clovek..aj tie komentare;]tyy si presiel uz pubertalnymi vykyvmi ci co?;]]

  5. zinc ointment povedal:

    nie ze je to uplne samozrejme.ako mas pravdu,ze je to iny uhol pohladu…ibaze mne tato tema blizka nie je a dalsia vec je,ze som pri niektorych pasazach radsej pocuvala,co krici mama z kuchyne…asi to treba prepracovat alebo co

  6. Henry Gee povedal:

    Dziva(zienka):nikdy som to nevolal poézia, ale vďaka..
    zo:na ghetto a na matku treba osobitný priestor (viem prečo to hovorím)

  7. zinc ointment povedal:

    aha…dobre..a preco?:)

  8. Henry Gee povedal:

    zo:Aby ťa nevyrušovala pri bádaní nad úchvatnosťou literárnych skvostov Ghetta

  9. zinc ointment povedal:

    ja si na to postupne zvykam,ze mi vrieska do uvah a myslienok

  10. ludvik povedal:

    co ti vysli zle psychotesty ze si o takom niecom uvazoval?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *