Noc

Noc. Obyčajný chalan. Celkom obyčajný. Jeden z tých, ktorých si na ulici síce všimnete ale nevenujete im väčšiu pozornosť. Kráčal zamyslený. Prechádzal okolo lampy. Obyčajná pouličná lampa. Lampa vďaka ktorej si nepokrstil svoje nové vansy v čerstvých zvratkoch ležiacich asi pol metra od zdochliny túlavého psa, ktorý ešte pred pár dňami značkoval stromy v okolí.

Lampa kvôli ktorej nevidel nádhernú hviezdnatú oblohu nad hlavami bezvýznamných ľudí spiacich v tomto meste zázrakov. Bola to najkrajšia nočná obloha odo dňa kedy sa vyskytol na pôrodnom stole jednej malej, úplne nepodstatnej nemocnice.

Zastavil sa. Pohľadom postupne prešiel zo zvratkov cez psa až na lampu. Už dávno sa nepozastavil nad niečím tak jednoducho krásnym ako je pouličná lampa alebo zdochlina psa. Za posledných pár rokov sa v jeho živote udialo veľa vecí. Až príliš veľa. Pousmial sa. Začalo snežiť. Opäť bol tam, kde sa ocital takmer každý večer v uplynulých týždňoch. Sedel na plote pred domom svojich rodičov. Bol o päť rokov mladší a v ruke zvieral lopatu, s ktorou práve poodhadzoval sneh. Bol vyčerpaný, ale zvláštne spokojný. Pozeral do lampy, aby lepšie videl nezvyčajne veľké vločky pomaly padajúce k zemi. V ušiach mu doznievali posledné tóny skladby Hey you od Pink Floydu.

Po piatich dlhých rokoch tu stál ten istý a predsa úplne iný človek. O niečo múdrejší. O niečo smutnejší. Ale stále s tým istým iskrivým pohľadom v očiach. Dvihol hlavu a pozrel smerom k opustenému domu. Hlavou sa mu mihlo obrovské množstvo spomienok. Vzdychol si. Všetko je preč. Zhlboka sa nadýchol a vykročil v ústrety minulosti..

Pridané dňa od filo
Tento obsah bol zaradený v Príbehy. Zálohujte si trvalý odkaz.

O filo

multipas,multichoice,multivitamin

3 Responses to Noc

  1. Robinho povedal:

    Serus Fiľko!
    Je to fakt zaujimavé, až by som povedal, že pekné. Je to hneď zrejmé, že si to písal ty-tie smutné tóny a Pink Floyd 🙂
    Veľmi pekné. Len tak ďalej

  2. lennelka povedal:

    super, …je to smutne, ale akoze sa mi to paci, lebo to nie je take typicky smutne…ale tak super smutne 🙂 …

  3. annirkaj povedal:

    hmmm… zopar naturalistickyx prvkov a na druhej strane velmi jemne. pekne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *