Zmena vetra

Včera večer začalo fúkať z juhu a fúkalo celú noc. Hm, zvláštne. Väčšinou fúka od severu, od kopcov. V izbe bola hrozná kosa. Radiátor hrial najviac ako mohol a Kristián sa aj napriek dvom párom ponožiek, hrubým teplákam a roláku trochu triasol. Inde však ísť nemohol. V obývačke sedeli rodičia a on ich nechcel rušiť hlasnou hudbou.

Z počítača sa ozvalo zabučanie kravy. Len blázon si môže taď takýto zvuk ako upozornenie na icq správu.

Počítač sa stal za posledné tri mesiace jeho najlepším kamarátom. Už ani nevedel prečo ho vlastne zapína vždy keď príde do izby. Veď aj tak skoro nikdy nič nepotreboval. Práce do školy písal tak najviac dvakrát do týždňa .

Čierna mašinka však bežala skoro v kuse. Pravidelný rituál už poznali všetci Kristiánovi spolubývajúci. Vždy keď sa odniekiaľ vrátil najprv zapol počítač aby sa stihli naštartovať, kým sa vyzlečie a prezuje. Potom naštartovať icq, čeknúť maily a pošty. Chalani už poznali jeho smutnú tvár keď tam nič nenašiel. Teda skôr keď tam nenašiel nič od nej. Potom celý deň každých päť minút s pravidelnosťou Švajčiarových hodiniek prebiehali pravidelné kontroly world wide webu.

Kristián sám nevedel na čo vlastne čaká. Veď sa s ňou prestal rozprávať on. Pred týždňom. Myslel si, že to zvládne ale bolo to ťažšie ako sa najprv zdalo. Na šiesty deň týždňa s nadpisom Tichý práve keď na izbe tiekli dolu hrdlom posledné dúšky hrnčeka s vareným vínom zablikala kolónka v pravom dolnom rohu monitora.

Teraz musí nasledovať vec, ktorú iste všetci poznáte. A ja som nikdy nechápal prečo to treba robiť dvakrát. Ono je to možno také magické číslo to dva do páru. Veď každý kto nemá pár je smutný a sám. A aby som môj prvý klik oslobodil od týchto pocitov zašiel som kurzorom myši na správu a spravil dvojklik.

Ahoj ako sa máš???

Bože ako neznášal túto vetu. Už sa o nej hovorilo všade. Najchabejšia možnosť ako nadviazať komunikácia. Už by ľudia mohli prísť na iné vetné spojenie.

Na piču. Pomyslel si Kristián. Zrušil okno so správou a šiel si naliať ešte hrnček vína.

A tak začal kolobeh. Ozvala sa každý druhí deň. Vždy tou istou drblou vetou. Aspoň sa mu ľahšie ignorovala. Výnimka nastal na Kristiánové narodeniny, kedy na jej blahoželanie odpovedal slovom Ďakujem a potom sa všetko vrátilo do starých koľají.

Dúfal, že je natoľko rozumná, že pochopí prečo to robí. Veď chybu spravili obaja. Tá jeho spočívala v tom, že sa zaľúbil. Keď to už dlhšie nevydržal a priznal sa jej s tým, povedala, že ho má veľmi rada.

Pýtam sa sám seba, je to veľa alebo málo???

Pokračovala tým, že miluje keď sú spolu, keď ju objíma, hladká a jemne bozkáva, ale nevie si predstaviť nič viac.

Čo sa týka citového vydierania aj Euripides by sa od nej mal čo učiť.

Tým, že s ňou nekomunikoval jej nechcel ublížiť. Chcel zabudnúť. Potreboval ísť ďalej. Nájsť seba a svoje šťastie a teraz začínam byť skurvene trápny a slizký. Ale veď viete čo človek v živote potrebuje aby bol šťastný. Tak to hľadal aj Kristián. A keď tu bola ona tak to nešlo.

Potajomky však stále dúfal, že by raz mohol prísť deň. Hey Hey, maybe one day. Najväčšie klamstvo na svete je keď človek klame samého seba. A pritom je to vami najčastejšie klamaná osoba.

Od juhu fúkal vietor a Kristián sa stále trochu triasol. Pomaly si však uvedomil, že to už nie je od zimy. Dozvedel sa, že má priateľa. Michal si neskoro uvedomil, že sa prekecal. To čo je raz poslané sa nedá vziať späť.

Čakali ste to však??? Príbeh krásne tuctový, všeobecné známy a predsa dokáže stále zaujať.

Zvláštne, že práve dnes. Dnes keď sa s ňou chcel porozprávať. Videl, že takto to nejde, že s ňou musí byť v kontakte. Veď takto trpeli obaja a hlavne ona. Ale táto správa v mžiku všetko zmenila.

Ani radšej nechcel vedieť kto to je.

Vietor sa oprel do okenných tabulí a Kristián čítal.

Niki :

ahoj, ako sa máš???

Kristy:

už mi prosím ťa nepíš

Nikdy

veď máš iného, ja tu už pre teba nebudem

Niki:

to ma trestáš???

Kristy:

ty sa trestáš sama

Niki:

ako???

Kristy:

kašli na to, zbohom

už mi nepíš

Niki:

dobre nebudem

Kristián zavrel notebook aby už radšej nevidel čo sa zase v jeho živote deje. Cez okno, vo svetle lámp videl ako sa pod náporom vetra uhýbajú stromy. Vietor z juhu konečne niečo priniesol.

Pridané dňa od Gabriel Žifčák
Tento obsah bol zaradený v Príbehy. Zálohujte si trvalý odkaz.

O Gabriel Žifčák

Som študentom druhého ročníka magisterského stupňa Teórie a kritiky divadelného umenia na VŠMU. Divadlu sa venuje približne od svojich trinástich rokov kedy som začal navštevovať Literárno-dramatický krúžok na ZUŠ v Tatranskej Lomnici. Zaujímam sa najmä o pouličné divadlo a divadelnú improvizáciu, ktorá je aj témou mojej diplomovej práce. Moje recenzie sa nebudú snažiť o siahodlhé konšpiračné teórie či príliš odborné analýzy. Stručne a jasne sa budem snažiť aj nezasvätenému čitateľovi priblížiť o čom je divadlo, a že sa ho oplatí navštevovať. Pretože v dnešnej uponáhľanej dobe si už málokto nájde čas na dlhú kritiku či divadelné predstavenie.

14 Responses to Zmena vetra

  1. niki povedal:

    Čo sa týka citového vydierania aj Euripides by sa od nej mal čo učiť.
    dakujem.. a ako sa inak mas?:)

  2. jeef69 povedal:

    pribeh tuctovy… ved je to tuctova zalezitost… stava sa to kazdy den… a moze sa to stat hocikomu… ze sa jeden vykasle na druheho bez udania dovodu… a nie je to nic prijemne… a ty ktorí maju stastie tym zavidim 😀

    cez internet si lasku najdete… ale cez internet lasku aj stratite…

  3. jipo povedal:

    Jasne príbeh je to tuctový, veď to tam aj píšem. Ja len už dlhšiu dobu experimentujem s týmito témami, ktoré sú tak všeobecne známe a snažím sa im dať podobu v ktorej by zaujali. A s tím internetom máš pravdu. Niekedy mám chuť zahodiť mobil aj internet život by bol oveľa ľahší.

    A pre niki: Neni zač. A ak mi nabudúce budeš chcieť povedať, že s teba robím bezcitnú mrchu pokojne to napíš do reakcie nemusíš sa otravovať cez icq.

  4. niki povedal:

    milý Jipo. neotravovala som sa ale otravovala som teba. a v tom je velky rozdiel.

  5. jipo povedal:

    Tak nabudúce neotravuj ani mňa. Veď ja s teba robím bezcitnú mrchu.

  6. Gnaag povedal:

    Osobné veci si poprosím riešiť mimo Ghetta, tu sa rieši literatúra.

  7. antre povedal:

    krása tuctových príbehov je v tom, že sú vždy iné.. vždy ich prežívajú iní ľudia.. Lenže bolesť nemusí byť vždy na jednej strane.. Láska nie je predkúpne právo, pravá láska nič nevyžaduje.. Ten, kto skutočne ľúbi a chápe lásku ako takú, nie len svojsky, dokáže pochopiť, že láska nemusí byť vždy opätovaná..

  8. jipo povedal:

    Pekne Michal. A ja ti zas a znova musím povedať, že máš pravdu. A páči sa mi aj to, že riešiš literatúru :-)Raz darmo tá filozofia ši vždy ti vždy išla. Maťo tebe poviem len toľko, že nabudúce budem svoje súkromné problémy riešiť v 14 veršovej óde v jambickom trimetry.

  9. divozienka povedal:

    hm vsimla som si to uz.
    je to o korektnosti k ostatnym.
    kazda moja vec je sukromnym riesenim niecoho, casto venovana niekomu, casto citana tym niekym, ale nikdy takto nerozoberana.
    v urcitej miere je to oukej, ale ked to presiahne hranice je to neucta voci citatelovi, ktory skutocne nevie o co ide

  10. divozienka povedal:

    *v trimetri* lokal

  11. jipo povedal:

    Človek nič nepíše len tak, všetko má dôvod, všetko má príčinu. Všetko je písané o niekom a pre niekoho. Je to ten najjednoduchší spôsob ako zo seba všetko dostať ak sa nemáš s kým porozprávať. Ver mi divozienka, že nebolo mojim cieľom si tu riešiť problémy. A ešte jedna prosba. Nerieš moju gramatiku, ja ju skrátka neviem.

  12. divozienka povedal:

    ok, ved ajsne ze nikto nexce takto verejne rozoberat osobne veci, ja len ze to sklzlo. a gramatiku nebudem resit nejak extremne, ja len ze ak xces pisat, trosku treba na to dbat

  13. Vrťo povedal:

    Tak sorry!

    Nikto nie je dokonalý a hoc i blízko k tomu mám nie som ani sebe pán. Nepoznám keď niekto v láske klame a spí s iným v teplej slame. Jipo čo však dobre viem je že nie si iba tupý peň. Nechápem ja preto teba že na web vyšla táto jeba. Cit je súčasť umenia, hnev len doba súženia. Tu je citíť to druhé viac bez ohľadu na to či už chtiac. Samota je smutná vtedy keď opakuješ si a čo keby? Byť sám TO nie je tvojim trestom ale daň spojená s novým mestom. Ženy boli sú a budú a ak nie aj pre teba smieš sa predsa pozerať. V živote máš míľniky čo posunúť ťa majú vpred, ty však máš ich za chybníky z čoha chitíš jakš-tak vred. Tvoje sklamanie je sklamanie dlhé ale to máš tak keď hľadáš farbu v čiernobielej dúhe. Nechcem sa tu vŕtať v sprostých detailoch poďeme radšej na pivo a ženy pošlime do pičoch(podľa vzoru HROCH).

  14. jipo povedal:

    Vrťo tak toto je najslamlepšia reakcia akú som kedy dostal Myslím, že by tu malal byť ako samostatné dielo. Predsa len v tebe drieme básnik. You are the bestest. Mal by si písaň raperom texty. Respekt!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *