Pernibabka na svetových doskách

Prešovské divadelné naštudovanie klasickej slovenskej rozprávky Perinbaba určite nenechá žiadneho roduverného východniara zaháľať. Známy príbeh o láske a zlobe sa vďaka režisérovi Antonovi Šulíkovi preniesol na dosky Veľkej scény Divadla Jonáša Záborského. Zodpovednosť, ktorá sa na jeho pleciach ocitla zodpovedne uniesol, i keď so zopár prešľapmi.

Pôvodná Jakubiskova verzia síce prišla o živé pávi, avšak divákom ponúkla hneď dve Zubaté. Jitka Krišková a Valéria Fürješová, ktoré spolu stvárňuju Smrť, sa svojich úloh zhostili priam dokonale. Navzájom sa bravúrne dopĺňajú, čím vzniká dojem ich všadeprítomnosti.

Čo by však bola táto rozprávka bez samotnej Perinbaby, ktorú si zahrala Elena Kušnierová. Zahanbiť sa veru nenechala. Na zaujímavo navrhnutom dvojstážovom javisku sa počas celého predstavenia prizerala na ľudí „mimo večnosti“, radila im a vo vhodných momentoch sa im aj prihovárala.

Veľmi vďačnú úlohy Dory dostala mladá Prešovská hviezda Jana Maľová. V jej umeleckom výkone jej skele asistuje Macocha v podaní Zuzany Kúšikovej, ktorá ale očividne na svoju „pažravú“ dcéru nestačí. Popri nich sa síce menším počtom, ale dobre zvládnutých, výstupov blysli aj stálice Prešovského divadla Slavomír Benko ako otec a Principál Dušan Brandys.

V hlavných úlohách sa predstavili mladí, ale už skúsení herci Ján Ivan a Jana Jurčišinová, ktorých môžete poznať z predstavení Báthoryčka respektíve Vietor v konároch Sasafrasu, kde odohrali menšie úlohy. Láska Jakuba a Ažbetky dokáže v ich podaní mnohé citlivejšie duše v hľadisku pritlačiť dokonca až k slzám. Po výkone, ktorý zo seba dostali sa dá očakávať, že na scéne sa budú v hlavných úlohách objavovať čoraz častejšie.

Celkový dojem z predstavenia je kvôli pomalej a v mnohých momentoch smutnej hudbe značne pochmúrny. Hudobný režisér Anton Popovič mohol sa možno trošku viac vzdialiť od originálu, aby sa v predstavení uživili aj menšie deti. Texty piesní od Nikitu Slováka sú síce krátke, ale asi aj kvôli tomu ostávajú odspievané slová hlboko v srdciach divákov ešte dlho po zatiahnutí opony.

Mnohí oddaní vyznávači televíznej Perinbaby sa určite prídu pozrieť aj na toto jej spracovanie. Mali by však popremýšľať, či so sebou vziať aj svoje ratolesti. Vedenie divadla sa síce rozhodlo ponúknuť všetkým „čistým jednotkárom“ vstup na predpremiéru zdarma. Avšak mierne ťažký žáner a celková atmosféra predstavenia môže mladších divákov zmiasť. U skôr narodených si ale Prešovská Perinbabka svoje miesto v ich srdciach určite nájde.

Pridané dňa od Matej Moško
Tento obsah bol zaradený v Recenzie. Zálohujte si trvalý odkaz.

O Gnaag

Nepoužívajte bodkočiarky. Nemajú žiadnu významovú hodnotu a jediné, čo nimi dokazujete je to, že ste chodili na gymnázium. @KurtVonnegut

3 Responses to Pernibabka na svetových doskách

  1. zuzik povedal:

    Gnaaq, prekvapilo ma, ze sa ti ten novy skvost DJZka pacil, niekolko scen bolo fakt podarenych… skoda, ze ich nebolo vela. Naopak, vela zbytocnosti a nedotiahnutych napadov… Trosku ti uslo obsadenie, Darina Gerjakova hrala matku Alzbetky, Macochu si podala Zuzana Kusikova, ale v pohodicke, aj tak pekna recenzia. Inac, deti si prisli na svoje az v nedelu, dostávali dzusiky, v piatok to bola sardinkaren.

  2. Gnaag povedal:

    V podstate môžem povedať, že som dosť nekritický divák, ale na Perinbabu nejaké výčitky naozaj nemám. Možno trošku chudobná scéna a ako som písal nesprávna hudba…

    To obsadenie som upravil. Chyba je asi v tom, že nepoznám väčšinu hercov po mene, a preto používam bulletin. Ušlo mi oko 🙂

  3. Alexandra Pavelková povedal:

    Aj pár hrubíc sa votrelo do tejto recenzie. Ináč sa mi celá stránka ako projekt páči a navnadila ma ísť do divadla, keď raz zasa zavítam do Prešova.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *